Genealogie

De werkgroep genealogie verricht, ondersteunt en stimuleert genealogisch en historisch onderzoek naar families en voorouders uit de voormalige gemeente Neede. Tevens beheert zij de bibliotheek.

Genealogie ofwel stamboomonderzoek omhelst kortweg de geschiedenis van onze voorouders en/of de afstamming van een familienaam. De werkgroep genealogie van de Historische Kring Neede stelt zich tot doel om het genealogisch en historisch onderzoek naar families en voorouders uit de voormalige gemeente Neede te ondersteunen en te stimuleren. Deze dienstverlening is niet uitsluitend beperkt tot leden van de Historische Kring Neede, maar strekt zich uit tot alle belangstellenden.

Vanaf januari 2017 bestaat de werkgroep genealogie uit de volgende personen:

Voor inlichtingen en vragen kunt u bij voorkeur per email terecht bij één van voornoemde personen.

Het eveneens in oktober 2011 opgestelde meerjarenplan van de werkgroep genealogie omvat de volgende activiteiten:

1. Handhaving van de huidige helpdeskfunctie voor genealogisch en historisch onderzoek in de voormalige gemeente Neede.
  2. Inventarisatie van naslagwerken, periodieken, tijdschriften, beeldmateriaal, etcetera, momenteel in het bezit van de Historische Kring Neede, en de – bij voorkeur digitale -ontsluiting van deze informatie ten behoeve van genealogisch en historisch onderzoek.
  3. Genealogische en historische bijdragen aan het verenigingsorgaan Old Nee uit de periode voor 1900, bijvoorbeeld transcripties van interessante akten uit het notarieel of oud rechterlijk archief.
  4. Stimuleren van leden van “oude” Needse families om zelf genealogisch en historisch onderzoek te doen en hen daarin actief te adviseren en begeleiden. Dit kan resulteren in het uitgeven van familieboeken en/of het organiseren van exposities en familiedagen in het verenigingsgebouw de Oale Smederieje.

Gezien de beperkte omvang van de huidige werkgroep zijn de activiteiten in 2013 hoofdzakelijk gericht op de twee eerstgenoemde activiteiten. Voor een verdere uitbreiding van de werkzaamheden zijn we naarstig op zoek naar extra vrijwilligers voor de werkgroep. Heeft u interesse, meldt u dan aan bij één van voornoemde leden!