Albert Hemelman

a. hemelman      site             hkn 5988-11.jpg - 133.30 KB

Albert Hemelman

De kunstschilder Albert Hemelman werd geboren op 7 januari 1883 in Neede.

Op jeugdige leeftijd moest hij zijn vader helpen in de smederij. Omdat hij meer voor de schilderskunst voelde dan voor het smidswerk kwam hij

als leerling-huisschilder in dienst bij de fa. Sprokkereef in Neede. In plaats echter dat hij de huizen van een verflaag voorzag zat hij in de dakgoot en tekende en schilderde ons dorp met zijn vele mooie hoekjes.

Albert wilde echter kunstschilder worden en koos voor een artistieke opleiding. Die opleiding genoot hij in 1905 aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid en van 1908 tot 1909 aan de Rijksakademie van beeldende kunsten beide in Amsterdam. Hij was een leerling van Pieter Dupont, Klaas van Leeuwen, George Sturm en Nicolaas van der Waay. Hij werkte in Amsterdam van 1902 tot 1951 en heeft ook gewerkt in Noorwegen, IJsland en Spitsbergen.

Zijn onderwerpen betroffen havengezichten, industriële landschappen, landschappen, stadsgezichten en stillevens. Hij ontwierp ook affiches en kalenders. Albert Hemelman schilderde grote oceaan stomers en deze werken trokken de aandacht van Nederlandse kunstkopers en zij bezorgden hem verschillende opdrachten. Tot zijn belangrijkste klanten behoorden de Koninklijke Hollandsche Lloyden de Amro-Bank in Amsterdam.

Hemelman bleef Neede altijd trouw en keerde geregeld naar zijn geboorteplaats terug om te schilderen. Veel etsen heeft hij gemaakt van ons dorp.

De opdracht om leden van het koninklijkhuis te schilderen heeft hij helaas niet kunnen voltooien.

Op 25 januari 1951 is Hemelman overleden. Hij werd begraven op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.